Workshops

We weten inmiddels heel veel van schimmels en paddenstoelen. Hoe je ze kweekt maar ook hoe je ze kan vermeerderen, herkennen en als medicijn gebruiken. We vertellen je er graag meer over. Omdat schimmels zo’n breed onderwerp is geven we ook verschillende soorten workshops. Zowel voor particulieren als voor bedrijven te boeken. 

N
Kan ook als bedrijfsuitje
N
Leuk om samen te doen
N

Duik in de wondere wereld van de paddenstoelen

Nieuwe workshopdata komen binnenkort online.

Vertellen over schimmels en paddenstoelen vinden wij te gek!

Zo hebben 2500 basisschool leerlingen gewerkt met door ons ontwikkeld lesmateriaal, hebben wij al honderden mensen rondgeleid en lopen er altijd wel een paar stagiaires bij ons rond. Het hoogste doel van Fungi Factory is om mensen te vertellen over de kansen en mogelijkheden van schimmels en paddenstoelen. Als jij eens een kijkje wil nemen kan dat op verschillende manieren.

Je kan kijken welke workshops er open staan en welke je aanspreekt. Je kan ook contact met ons opnemen om met je team, bedrijf of vriendengroep bij ons langs te komen. En ten slotte organiseren we ook regelmatig een ‘open middag’ in onze kwekerij. Dan kan je voor €10 al je vragen stellen tijdens een rondleiding en sluiten we af met een bitterbal.

 

Reviews

“Als onderdeel van ons afdelingsuitje zijn wij bij Fungi Factory langs geweest. We volgden een workshop waarbij we zelf op onderzoek uit mochten om het kweekproces te doorgronden, we kregen een kweekzak mee naar huis waarvan we inmiddels al meerdere keren oesterzwammen hebben kunnen oogsten en sloten de workshop af met een heerlijke oesterzwam bitterbal. Erg geslaagd!” 

Workshop

Van koffiedik tot oesterzwam

Zin in een leuk uitje met je team, vriendengroep of gewoon zelf? Wij geven regelmatig workshops oesterzwammen kweken op koffiedik. Natuurlijk leer je waarom wij op koffiedik kweken, gaan we lekker zelf aan de slag en krijg je een kweekzak mee naar huis. Daarnaast krijg je een rondleiding in onze kwekerij, serveren we zo’n heerlijke oesterzwambitterbal en mag je al je vragen stellen.

Workshop

Paddenstoelen bedden maken

Eetbare paddenstoelen zijn een leuke aanvulling in je moestuin. In deze workshop leer je hoe je ze in de tuin kan kweken, welke soorten er zijn en welke goed samenwerken met je planten.

Samen maken we een paddenstoelen bed. Na afloop krijg je een zak substraat mee om paddenstoelen te kweken in je eigen tuin of op je balkon.

Workshop

Stammen, stobben en schimmels

In de tuin wordt gesnoeid. Vaak voeren we de takken en stammen af die daarbij vrij komen, terwijl die vol zitten met voedingsstoffen en energie die in je tuin thuis horen. Door takken of een stobbe in je tuin te enten met schimmels, bewaar je die waarde, maak je die weer beschikbaar voor de tuin en verbeter je het bodemleven. Als beloning houd je zelf eetbare paddenstoelen over.

In deze workshop ent je je eigen stam en leer je hoe je hout kan enten en waar je op moet letten.

Workshop

Circulair Bedrijfsuitje

Neem contact op voor een op maat bedrijfsuitje. dat kan bij ons maar ook bij jullie op locatie. Het kan ook gecombineerd worden met een lunch, borrel of bezoek aan de Botanische Tuinen. 

Workshop

Medicinale paddenstoelen proeverij

In deze workshop leer je meer over medicinale toepassingen van een aantal paddenstoelen. Hoe worden ze door de geschiedenis heen gebruikt en wat komt er uit wetenschappelijk onderzoek? We gaan het hebben over wat er te koop wordt aangeboden en hoe je ze zelf kan gebruiken.

Daarna maken we op een directe manier kennis met de diverse wereld van paddenstoelen – door onze zintuigen. We doen onderzoek naar het zelf herkennen van de medicinale eigenschappen van paddenstoelen. Als we naar dieren kijken, vinden we het vaak bijzonder dat ze in staat zijn om precies dat te eten wat goed voor ze is. Kunnen wij dat ook? We gaan extracten van verschillende medicinale paddenstoelen proeven en ruiken. Kunnen we de intelligentie van ons lichaam ontsluiten en wat vertelt onze eigen ervaring ons?

Na afloop krijg je een zakje gedroogde paddenstoelen mee naar huis en weet je hoe je daar een extract van kan maken.

Lezing

Schimmels, het verborgen koninkrijk

Bij ecologische landbouw denken we vaak aan planten. En tegenwoordig gelukkig ook steeds vaker aan de dieren die daar een rol in spelen. Maar schimmels en paddenstoelen worden nog wel eens vergeten.

Schimmels vormen een hele eigen tak van het levensweb. En het werk dat zij doen is onontbeerlijk voor een goed ecosysteem. Maar een groot deel daarvan is onzichtbaar voor ons.

De functies die schimmels vervullen zijn een inspiratie bron voor een circulaire economie.

In deze lezing leer je welke soorten schimmels er zijn en wat ze doen, als de de grote verbinders in de natuurlijke kringloop. Je krijgt inspiratie op de koop toe hoe je ze zelf kan inzetten.

Voor wie is dit?

  • Teamuitjes
  • Aanrecht-agrariërs die meer willen
  • geinteresserden
  • Paddenstoelen enthousiastelingen

Eetbare paddenstoelen zijn een leuke aanvulling in je moestuin. In deze workshop leer je hoe je ze in de tuin kan kweken, welke soorten er zijn en welke goed samenwerken met je planten.

Samen maken we een paddenstoelen bed. Na afloop krijg je een zak substraat mee om paddenstoelen te kweken in je eigen tuin of op je balkon.

Wat krijg je? 

  • Verrassende rondleiding in de kwekerij
  • Een kweekzak mee naar huis
  • Over een paar weken: verse paddenstoelen!
  • Inclusief borrel mét oesterzwamsnacks
  • Een unieke ervaring
  • Een leuke middag.

Over Fungi Factory

Wij zijn Fungi Factory en we kweken al sinds 2018 paddenstoelen in Utrecht. We begonnen met oesterzwammen op koffiedik en inmiddels kweken we allerlei soorten paddenstoelen op allerlei soorten reststromen.

We hebben lestmateriaal ontwikkeld, geven regelmatig workshops en rondleidingen en doen niets liever dan jou vertellen over de wondere wereld van paddenstoelen.

Hoe lang duurt een workshop?
Ongeveer 2 tot 2,5 uur
Geef je ook rondleidingen?

Het is onderdeel van de workshop maar ook los kan je een rondleiding krijgen. Eens in de zoveel tijd organiseren we een rondleiding. Dan kan iedereen die dat wil een kijkje nemen en alle vragen stellen. Kosten hiervoor houden we laag. Kijk op de agenda wanneer je welkom bent voor een rondleiding.

Kan je parkeren bij jullie?
Jazeker, achter het hek is voldoende plek voor je auto.

Tip! We versturen regelmatig een nieuwsbrief met wat nieuwtjes, onze uitdagingen, een uitvraag of een aanbieding.  

 Hier kan je je inschrijven

En wist je dat we een whatsappgroep hebben waar we regelmatig paddenstoelen aanbieden? Als eerste op de hoogte zijn? meld je hier aan.

Neem contact op

Leuk als je ons een berichtje stuurt! We denken graag met je mee. Liever via mail of whatsapp dan telefonisch. 

N

Bestel verse paddenstoelen en snacks

N

Boek workshops en lezingen

N

Kom langs in onze kwekerij