In de (moes)tuin

Schimmels in je moestuin. Is dat gunstig of niet?

Dat hangt er helemaal van af wat voor schimmel het is. Schimmels zijn super belangrijk in een gezond ecosysteem. Ze zijn essentieel voor het afbreken van dood materiaal. Wij bootsten in onze kwekerij na wat schimmels in de natuur doen. We geven ze organisch restmateriaal (wat sommige mensen afval noemen) en laten daar paddenstoelen op groeien. De schimmels breken het organische materiaal af en gebruiken de voedingsstoffen om paddenstoelen van te maken.

Wat over is nadat de paddenstoelen geoogst zijn is geen koffiedik meer. Het is wel organisch materiaal wat een zeer waardevolle toevoeging kan zijn in jouw tuin.

Wist je dat 30% van onze ondergrond bestaat uit schimmels?

Ja, ook de ondergrond onder het asfalt in jouw wijk. Schimmels kunnen zich verbinden met wortels van planten uit diepere lagen waardoor die voeding en water kunnen opnemen. Daarnaast is het substraat mooi luchtig waardoor het bodemleven van dieper in de aarde wordt aangetrokken. Water sijpelt door het substraat heen en komt in de aarde daaronder terecht.

En het substraat houdt op zijn beurt de directe zon van de aarde en voorkomt dat er veel vocht verdampt.

Verder is er in een (moes)tuin regelmatig houtafval in de vorm van snippers of stammetjes. Daar kunnen schimmels goed op groeien, en als jij dan kiest welke paddenstoelen dat zijn, heb je later nog een extra eetbare oogst.

Meer weten?

Wij geven workshops over het enten van stammetjes, paddenstoelen in de moestuin en kansen van schimmels in de bodem.

Neem een kijkje op de workshop pagina of neem contact met ons op als je vragen hebt!

Neem contact op

Leuk als je ons een berichtje stuurt! We denken graag met je mee. Liever via mail of whatsapp dan telefonisch. 

N

Bestel verse paddenstoelen en snacks

N

Boek workshops en lezingen

N

Kom langs in onze kwekerij