Lesideeën bij de kweekset

Leerlingen van nu voorbereiden op Nederland Circulair 2050


Lesideeen

De 60 lespakketten die we in schooljaar 2020 – 2021 aan Utrechtse scholen beschikbaar hebben kunnen stellen zijn mogelijk gemaakt door Utrecht Natuurlijk en Utrecht4GlobalGoals. Meer weten over wat zij doen? Kijk op hun website!

De 50 lespakketten die we in schooljaar 2021 – 2022 en 2022 – 2023 beschikbaar hebben voor scholen in Provincie Utrecht zijn mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit LEADER Utrecht-Oost van Provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsvernieuwing. Meer weten over hun projecten? Kijk op hun website: www.leaderutrechtoost.nl/projecten

In de verschillende lesideeën worden filmpjes gebruikt voor opdrachten en achtergrond informatie. Voor de clickbare links naar de filmpjes kijk hier.

Gratis lespakketten voor scholen binnen Gemeente Utrecht: Voor schooljaar 2021 – 2022 hebben we 10 gratis lespakketten voor 10 Utrechtse klassen! Deze worden mede mogelijk gemaakt door Utrecht Natuurlijk. Wil je je aanmelden voor een gratis lespakket? Mail naar onderwijs@fungifactory.nl op welke school je lesgeeft, voor welke groep het is en wanneer je met het lespakket aan de slag zou willen. Je kunt het hele schooljaar starten met het lespakket!

Gratis lespakketten voor scholen binnen Provincie Utrecht: Voor scholen in Provincie Utrecht (inclusief Gemeente Utrecht natuurlijk) hebben we nog eens 50 gratis lespakketten beschikbaar via ons project ‘van koffie tot knolselderij‘. Wil je je aanmelden voor een gratis lespakket? Mail naar onderwijs@fungifactory.nl voor welke groep het is en wanneer je met het lespakket aan de slag zou willen. Je kunt het hele schooljaar starten met het lespakket.

Over het lespakket:

In samenwerking met Utrecht Natuurlijk en Utrecht4GlobalGoals en met financiële steun van Provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling via LEADER Utrecht-Oost hebben wij lesideeën bij de growkit ontwikkeld. Onze growkit is een kweekset die geschikt is om oesterzwammen te kweken op je eigen koffiedik. In het lespakket zit:

 • 4 kweeksets om oesterzwammen te kweken op het koffiedik van de school
 • Een opdracht voor het hergebruik van het restsubstraat
 • 5 lesideeën over:
  • Circulaire economie: wat is het en hoe ziet een circulaire toekomst eruit?
  • Lokale voedselproductie: wat is het en waarom is het duurzaam?
  • Schimmels: waarom zijn ze belangrijk?
  • Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s): wat zijn ze?
  • Duurzame stad: welke aspecten zitten er in en hoe draagt Fungi Factory hieraan bij?
 • Een kweekinstructie voor docenten

De lesideeën bieden aanknopingspunten om een korte les over een onderwerp te geven. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je aan een bepaalde les wil besteden en welke lessen je wil doen. De lesideeën zijn losstaand en hebben geen volgorde. Daarnaast bieden de 4 kweeksets de mogelijkheid voor leerlingen om onderzoekend te leren hoe het kweken van paddenstoelen op koffiedik werkt. Ze kunnen hierbij veel zelf doen.

De lesideeën zijn ontwikkeld voor de bovenbouw van de basisschool. We zijn ook bezig met het doorontwikkelen van lesmateriaal bij de kweeksets voor middelbare scholen. Ben je docent en heb je een wens of idee voor lesmateriaal over een bepaald onderwerp, laat het ons weten! Mail je wens of idee naar martha@fungifactory.nl.

0