Kweektip 6 – Tweede oogst of opnieuw beginnen

Home » Kweektip 6 – Tweede oogst of opnieuw beginnen

Na je eerste oogst kan je ervoor kiezen om te wachten op een tweede oogst. In principe zit er genoeg water in je growkit om twee trossen zwammen te geven. Echter ligt het aan je type koffiedik, hoe droog de lucht in je huis is en waar je growkit gestaan heeft of dat ook voor jouw growkit geldt. Voelt je growkit nog lekker zwaar? Wacht dan af of je nog een tweede oogst krijgt. Voelt je growkit al erg licht? Dan kan het leuker zijn om opnieuw te beginnen met je growkit.

Ga je voor de tweede oogst?

Je tweede oogst kan een paar weken op zich laten wachten. Het kan helpen om je growkit een nachtje koud te zetten, bijvoorbeeld in de koelkast of buiten. Een temperatuur van tussen de 8 en 12 graden is het beste. Met zo’n koude nacht simuleer je de herfst, wat in de natuur de prikkel is voor de oesterzwam om paddenstoelen te maken. Doe dit wel maar één nachtje, anders gaat je schimmel in winterrust.

Opnieuw beginnen

Wanneer je opnieuw begint kan je ervoor kiezen om je growkit te vermeerderen in meerdere bakjes. Zo vergroot je de hoeveelheid koffiedik die je circulair kan verwerken, je succeskans én de hoeveelheid zwammen die je kan kweken. Hiervoor hoef je niet persé precies onze growkit emmer te gebruiken, ook andere plastic bakjes zoals van griekse yoghurt, eiwitpoeder of mayonnaise (van de snackbar) is heel geschikt.