Kweektip 7 – Opnieuw beginnen

Home » Kweektip 7 – Opnieuw beginnen

Nieuwe bakjes als growkit

Opnieuw beginnen met kweken kan door je substraat (wat er nog in je emmer zit) te verdelen over meerdere geschikte bakjes. Bakjes moeten voldoen aan:

 • Schoon. Maak de bakjes schoon met heet water en afwasmiddel, en spoel ze daarna na met kokend water. Hiermee zorg je dat je oesterzwamschimmel optimaal de kans krijgt om te groeien.
 • Dicht. Zorg dat je bakjes een goed sluitend deksel hebben. Zo voorkom je dat er via de lucht andere schimmels je growkit binnendringen. Vooral de klassieke groene schimmel (die je ook op brood krijgt na een paar dagen) zit overal in de lucht en kan gemakkelijk je growkit overnemen.
 • Gaten voor zwamgroei en lucht. Maak gaten in je nieuwe growkit van ongeveer 1.5 cm doorsnede. Vierkant of rond maakt niet uit, maar plak de gaten daarna wel af met luchtdoorlatend tape, bijvoorbeeld Leukopor Sensitive, om te voorkomen dat andere schimmels binnendringen.
 • Donker. Dit is geen vereiste, maar is wel handig. Licht is namelijk een prikkel voor de schimmel om paddenstoelen te maken. Daarom groeien je oesterzwammen ook uit de gaten van je growkit, en niet binnenin. Als je nieuwe bakjes wit zijn, kan het handig zijn om ze in het donker te zetten zodat de schimmel geen zwammen gaat maken in het bakje.

  Je substraat splitsen

  1. Kook water en doe het in een schone, hittebestendige bak. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Kook, wanneer het water afgekoeld is, een nieuwe lading water en steriliseer hiermee een lepel. Bik met deze schone (afgekoelde) lepel stukjes substraat uit je uitgekweekte growkit en laat in de bak met gekookt en afgekoeld water vallen. Hiermee krijgt het substraat de kans om zich weer vol te zuigen met schoon water. Bik genoeg substraat uit zodat je in elk van je nieuwe growkitbakjes een laagje van 1 cm kan doen.
  3. Wanneer je voldoende substraat uitgebikt hebt, leeg je je oorspronkelijke growkit in de compostbak, bij je kamerplanten of in je (buurt)moestuin.
  4. Maak je oorspronkelijke growkit ook weer schoon met heet water & zeep, en spoel na met kokend water.
  5. Lepel in elk growkit bakje een laag substraat van ongeveer 1 cm. Doe er geen koffiedik bij. Sluit het deksel en kijk elke dag even of het substraat alweer mooie witte pluis maakt.
  6. Pas als je substraat weer mooi wit is geworden en dus weer echt goed leeft, doe je er je eerste hoeveelheid koffiedik bij. Dan ben je officieel opnieuw begonnen en kan je al je vrienden levende growkits cadeau doen.