Kweektip 5 – Oogsten

Home » Kweektip 5 – Oogsten

Eindelijk, je kan je oesterzwammen oogsten!

Je oesterzwammen zijn klaar om te oogsten als de hoed plat is. Op de foto links zijn de hoeden van de oesterzwammen nog mooi krom. Dan kan je ze nog een nachtje laten zitten. Op de onderste foto zijn de hoeden nog net niet helemaal plat en dan is het perfecte moment om te oogsten.

Hoe oogst je?

Je oesterzwammen oogst je door ze dicht bij de emmer vast te pakken en te draaien. Dan draai je ze met de voet van het substraat. Er komt meestal ook een heel klein beetje substraat mee op de voet, dus dat snijd je daarna met een scherp mesje eraf. En dan zijn je zwammen geoogst en klaar voor de pan. Plak de gaatjes af met nieuw tape of met het oorspronkelijke tape van de gaatjes.

Uitgedroogde zwammen? 

Uitgedroogde zwammen komen regelmatig voor, vooral omdat het in onze huizen in de winter vrij droog   kan zijn. Het fijne is dat je deze nog prima kan gebruiken. Laten wellen in water en daarna bakken, of door de risotto zijn ze heerlijk. Gedroogde oesterzwammen zijn zelfs als delicatesse te verkrijgen in de meeste supermarkten. En nu heb je die gewoon zelf gekweekt!