Kweektip 4 – lekker doorgaan

Home » Kweektip 4 – lekker doorgaan

Alles gaat voorspoedig

Je voegt iedere paar dagen koffiedik toe en ziet dat wit worden. Je doet het deksel meteen weer op de growkit en kijkt af en toe of alles nog goed gaat. Als het goed is, is je growkit nu helemaal vol tot het deksel. Vanaf dat moment hoef je je growkit niet meer open te maken. Het kan een behoorlijke tijd duren tot je growkit zwammen gaat geven. Zorg hiervoor dat je growkit niet te warm staat, dan denkt de oesterzwam dat het nog zomer is. Een koele, lichte plek is het prettigst voor je oesterzwam.

Maar, die tape dan?

De oesterzwam maakt zwammen op de plek waar het licht is. Bij de growkit is dat dus op de plekken van de gaten. Het tape wat erop zit is luchtdoorlatend en plakt niet heel erg. De oesterzwam kan die dus goed opzij duwen. Links zie je mini zwammetjes achter het tape. Een paar dagen later is het tape eraf geduwd en de zwammen erlangs. Als ze er eenmaal langs zijn kan je het tape wel voorzichtig aan de kant trekken, maar het hoeft niet.

Bijna klaar om te oogsten! 

Je zwammen groeien binnen een weekje uit tot volwaardige paddenstoelen. Hoe je die oogst, en wanneer ze klaar zijn om te oogsten, lees je in kweektip 5.