Kweektip 3 – Problemen, wat nu?

Home » Kweektip 3 – Problemen, wat nu?

Yes je bent goed bezig!

Je voegt iedere paar dagen koffiedik toe en ziet dat wit worden. Je doet het deksel meteen weer op de growkit en kijkt af en toe of alles nog goed gaat. Je mag zo doorgaan totdat je growkit vol is.

Filterkoffie, espresso of Senseo?

Wist je dat je koffiefilters ook prima toe kan voegen? Doordat er kokend water doorheen is gegaan en het gemaakt is van houtvezel (papier), kan de oesterzwamschimmel er prima op groeien. Je kan het filter voordat het in de growkit gaat kapot knippen of scheuren (met een schone schaar / vingers) zodat de schimmel zich makkelijker kan verspreiden. Voor senseo pads geldt hetzelfde, even doorscheuren en dan erbij.

Te weinig koffie?

Neem een keer koffiedik mee van je werk of vraag aan vrienden. Zij zijn vast blij om er vanaf te zijn en jouw oesterzwamschimmel wordt er lekker groot van. Natuurlijk wel een schoon bakje gebruiken om het mee te nemen.

Groene schimmel, wat nu?!

Als je pech hebt zie je ineens een paar groene stipjes tussen je mooie witte oesterzwamschimmel. Dit kan komen doordat je niet zo hygiënisch werkt, je koffiedik te oud is of je koffiedik niet vochtig genoeg. De schimmel die je ziet heet Trichoderma.

Als je groene stipjes ziet schep je die er voorzichtig uit met een lepel die je eerst in kokend water hebt gedoopt. Zo weet je zeker dat je geen nieuwe viezigheid toevoegt aan je koffiedik. Is je koffiedik niet de kleur van pure chocolade? Dat zou de oorzaak van je groene schimmel kunnen zijn en mag je het koffiedik wat je daarna toevoegt iets vochtiger maken met een plantenspuit.

]Wordt je emmertje helemaal groen? Dan heb je helaas pech en moet je opnieuw beginnen. Ook wij gooien vaker dan we leuk vinden een zak substraat weg die helemaal groen wordt. Een nieuw zakje broed kan je hier bestellen.

growkit-met-trichoderma