Kweekset in de klas

Onderzoekend leren – Praktisch – Duurzaam


De kweekset van Fungi Factory is geschikt om op kleine schaal oesterzwammen te kweken op koffiedik. Dit is een natuurlijk en praktisch project wat leerlingen zelf kunnen doen en mee kunnen experimenteren. Als docent krijg je op verzoek de docentenhandleiding voor de kweekset zodat je je leerlingen in het begin kunt begeleiden hoe ze met de kweekset om moeten gaan. Daarna kunnen leerlingen het zelf. Ze leren ervan hoe schimmels passen in de kringloop van het leven, hoe veel tijd en energie en liefde het kost om van afval iets nieuws te maken, en hoe koffiedik een nieuw leven krijgt als basis voor de oesterzwamschimmel. De kweekset staat enkele weken in de klas, eerst om laagje voor laagje gevuld te worden met koffiedik en daarna om te wachten tot er zwammen uit groeien. 

Kosten: €15,-

Om te bestellen: bestel een kweekset via onze webshop. Mail daarna naar martha@fungifactory.nl dat je docent bent en graag de docentenhandleiding wil ontvangen. Deze stuurt Martha je vervolgens per mail toe.

Tip 1: Het is leuk om niet 1 maar bijvoorbeeld 2 of 3 kweeksets in de klas te hebben. Zo  heb je meer kans op succes, en leren leerlingen direct ook dat er in de natuur vanzelf verschillen ontstaan, en kunnen ze onderzoeken waar die door komen.

Growkit met oesterzwammen

Tip 2: De waarde van de kweeksets in de klas wordt verder vergroot als je de kweeksets in de bredere context van duurzaamheid & circulaire economie plaatst. Dit kan heel gemakkelijk met ons complete lespakket. Hierin vind je 4 kweeksets, de docentenhandleiding en 5 lesideeën voor lessen over die thema’s. Meer weten? Kijk hier.

0