Werkwijze

Home » Werkwijze

In Utrecht wordt ieder jaar zo’n 10 miljoen kilo koffiedik weg gegooid. Je kan van alles doen met koffiedik: koffiekopjes maken, slakken weren uit je tuin, een scrub crème maken of er oesterzwammen op laten groeien. Oesterzwammen kweken is één van de cases van Gunter Pauli die interessant is omdat je oesterzwammen weer geld waard zijn. Wij geloven dat we de principes van de blauwe economie namelijk alleen aan het grote publiek duidelijk kunnen maken als er ook geld mee te verdienen valt, omdat niet iedereen de luxe positie heeft om zomaar, voor het goede van de wereld, circulair te worden. Om oesterzwammen te kweken hebben we niet alleen koffiedik nodig maar ook zaagsel; stro of koffieschilletjes en kalk. Ook deze grondstoffen zijn in sommige industrieën een reststroom en dus nuttig en financieel aantrekkelijk om te hergebruiken.

Naast dat het financieel aantrekkelijk is om als grondstof een reststroom van een ander bedrijf te hebben vinden wij het heel belangrijk om alleen lokaal te werken. Het moet binnen het bereik zijn van onze elektrische bakfiets of van onze gewone benen-fiets, anders zijn we per definitie al meer CO2 aan het produceren dan de grote super efficiënte paddenstoel kwekerijen.

Wij zoeken daarom zoveel mogelijk naar samenwerkingen met lokale bedrijven die die reststromen over hebben. Zoals Tafelboom, die meubels maakt van Utrechts kaphout en zaagsel overheeft. En the Village Coffee & Music die zelf koffie brandt en dus koffieschilletjes overhoudt. We zijn nog aan het zoeken naar iemand die mooi schoon kalk overheeft als reststroom. Ben jij of ken jij die persoon? Neem contact op!

Oesterzwammen kweken op koffiedik is verder heel ‘makkelijk’. We verzamelen drie keer per week het koffiedik bij koffietentjes in de stad, halen het zaagsel op bij Tafelboom, en mengen het op de goeie manier bij de Botanische zakken. Vier tot acht weken later hebben we prachtige oesterzwammen die we verkopen aan Utrechtse horeca.