Hoeveel koffie moet ik toevoegen aan de growkit?
Het uiteindelijke doel is om de emmer geheel te vullen met koffiedik tot aan de rand. Het is echter van belang om de emmer geleidelijk bij te vullen en dus niet in een heel korte tijd. De schimmel heeft tijd nodig om door de koffie heen te groeien. Vul dus steeds bij met een laagje koffiedik van maximaal drie centimeter. Doe dit als je growkit weer helemaal mooi wit is. Een schimmel heeft namelijk zuurstof nodig om te groeien. Een te dikke laag koffiedik sluit de onderliggende laag af van zuurstof, dan zal de schimmel langzamer gaan groeien of zelfs dood gaan. Andere schimmels krijgen zo meer kans om het koffiedik te infecteren.
Welke soorten koffie kan ik toevoegen aan de growkit?
Bijna alle soorten koffiedik kan je toevoegen: senseo pads, filerkoffie, koffiedik uit je perculator of de fijngemalen koffiedik uit je espresso machine. Zolang er geen plastic, aluminium of andere niet natuurlijke materialen omheen zitten is het goed. Knip of scheur wel even je senseo pads en koffiefilters in stukjes voordat je het toevoegt. De schimmel kan het papier prima verteren, maar wel in kleine hapjes. Let er goed op dat de koffie uit elke apparaat anders. Vers uit een koffiefiler is het bijvoorbeeld veel natter dan uit een espressomachine. Bij hele droge koffie kan het goed zijn om met een vernevelaar wat extra vocht toe te voegen.
Hoe vochtig moet de koffiedik zijn?
Lekker vochtig, maar niet té vochtig. Dat klinkt flauw, maar is wel belangrijk. Het mycelium heeft vocht nodig om te groeien, maar kan niet onder water groeien. Vere koffiedik van filterkoffie is goed vochtig. Het moet eruitzien als vochtige aarde, het vocht moet er echter niet uitlopen. Als je het te droog vindt, bevichtig het dan met een plantenspuit of vernevelaar zodat het vocht overal goed verdeeld wordt.
Hoe start ik mijn growkit weer op voor een volgende oogst?
Voordat je de growkit opnieuw kan gaan opstarten, raden we je aan om te wachten op de tweede oogst. Het zal 2 à 3 weken duren voordat er weer zwammen gaan groeien. Tussen de eerste oogst en tweede oogst is het goed om wat extra vocht toe te voegen. Dit kan je het beste doen met een vernevelaar zodat het vocht gelijkmatig verdeeld wordt. Op deze manier droogt de growkit niet uit. Je kan vervolgens je growkit klaar maken voor de derde oogst. Dit kan op twee manieren: Je kan de growkit opstarten met een nieuw zakje broed. Deze kan je hier bestellen. Je kan de growkit voor 80% legen en met de achtergebleven 20% opnieuw opstarten. Als je de 80% van de mycelium weg hebt gehaald, kan je dit eventueel ook verdelen over andere emmertjes. Op deze manier heb je meerdere growkits tegelijk onder je hoede! Zorg er wel voor dat je de randen en deksel goed schoonmaakt om mogelijke schimmelvorming te voorkomen. Vervolgens kan je vocht toevoegen. Dit kan je het beste doen met een vernevelaar/plantenspuit, zodat het vocht gelijkmatig over de growkit wordt verdeeld. Je hebt voldoende vocht toegevoegd als het koffiedik een donkerbruine kleur krijgt. Nu kan je de growkit weer laagje voor laagje gaan vullen tot aan de rand. Het tape wat op de growkit geplakt zit, moet erop blijven zitten of vervangen worden. Dit voorkomt uitdroging van het mycelium.
Wat voor een soort tape moet ik gebruiken? Moet deze blijven zitten?
Ja, gewoon laten zitten. Over de gaatjes in de growkit zit een ademende tape. Deze tape houdt vervelende indringers buiten de growkit. De zwammen zijn zo sterk dat ze het tape zullen wegdrukken en vrolijk door de gaatjes heen groeien. Dit betekent dus dat het tape op de growkit blijft zitten wanneer er zwammetjes beginnen te groeien.