Samen werken aan een gezonde stad zonder afval.
In 2030 leven er meer dan 8 miljard mensen op onze aarde. Daarvan woont ruim 65% in steden op nog geen 3% van het oppervlakte van de hele wereld. Deze steden produceren bijna 50% van het mondiale afval en zorgen voor 80% van de uitstoot van giftige stoffen. Om deze steden te voorzien van voedsel wordt er veel geïmporteerd, ook voedsel wat ook lokaal gekweekt zou kunnen worden. In Nederland kun je bijvoorbeeld Argentijnse biefstuk kopen, terwijl er ook Nederlandse vleeskoeien zijn.
Naast dat steden veel voedsel consumeren produceren de steden ook veel afval. Hoewel er steeds meer gescheiden ingezameld wordt belandt veel gescheiden ingezameld afval toch in de verbrandingsoven. Het voordeel van gescheiden inzamelen is dat bijvoorbeeld koffiedik onder heel specifieke omstandigheden kan worden verbrand, wat efficiënter is dan het samen met de rest verbranden.
Geleend van www.vlaanderen-circulair.be
Toch zou dit wel anders kunnen. Want het verbranden van afval, ook als het heel efficient gebeurt, is nog steeds vervuilender dan recyclen of omzetten.
Het lastige aan iets beschouwen als afval is dat het automatisch voelt als een ‘probleem’. Terwijl afval helemaal geen probleem hoeft te zijn, mits we er slim mee om gaan. Dan wordt afval ineens een grondstof, en in grondstoffen is iedereen geïnteresseerd. Het is onze missie om Utrecht te laten zien dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan.
Wij doen dit op drie manieren. Ten eerste kweken we zelf oesterzwammen op reststromen om te laten zien dat het kan zodat het niet alleen bij mooie praatjes blijft. Ten tweede vertellen we dit verhaal aan zoveel mogelijk mensen om de algemene kijk op afval te veranderen. Ten derde zijn we bezig met het ontwikkelen van lesprojecten om deze gedachte op basisscholen al mee te nemen in het curriculum.