Binnen Fungi Factory vinden we allemaal dat het anders kan en anders moet. Op dit moment trekken we de aarde leeg en dumpen we ons (chemische) afval op diezelfde aarde. Deze wijze van produceren en consumeren is niet langer houdbaar.
Een gezamenlijke inspiratiebron van hoe het anders kan is het boek ‘De Blauwe Economie’ van Gunter Pauli. Die leert ons dat de natuur zoveel slimme manieren heeft om met uitdagingen om te gaan. En als we slim zijn, kijken we die manieren af van de natuur. Zo werkt de natuur in kringlopen: afval bestaat niet. Niets is ooit weg gegooid.
Mensen gooien enorm veel weg en creëren daarmee bergen afval. Eén van die bergen is koffiedik. In Utrecht wordt ieder jaar zo’n 10 miljoen kilo koffiedik weg gegooid. Terwijl je van alles doen met koffiedik: slakken weren uit je tuin; een scrub crème maken of er oesterzwammen op laten groeien. De laatste optie wordt beschreven in het boek van Gunter Pauli en was in de praktijk bewezen door rotterzwam en Westerzwam.Vanaf begin 2017 zorgen we er met Fungi Factory voor dat ook in Utrecht op koffiedik gekweekte oesterzwammen beschikbaar zijn. Hiermee dragen we bij aan een gezonde stad zonder afval. Na een mooi leerproces, leveren we nu aan horeca in en om Utrecht. Daarbij leveren we ook vegetarische oesterzwambitterballen en kroketten. Een heerlijke, gezond en duurzaam alternatief voor de rundvleesvariant.
Ook willen we er voor zorgen dat veel mensen thuis hun koffiedik gebruiken om lekkere oesterzwammen op te kweken. Daarom verkopen wij onze Fungi Factory oesterzwammen growkit. Zo kan iedereen thuis zijn/haar ‘afval’ omzetten in voedingsstoffen.
Ons verhaal vertellen we daarom graag op locatie of bij ons tijdens een workshop of rondleiding. Dit alles doen we om mensen bewust te maken van wat er allemaal kan met ons afval. Hopelijk stimuleren we veel mensen anders naar afval te kijken en daardoor ook een klein beetje anders te produceren en consumeren.