In de klas

Home » In de klas

Kweeksets in de klas:

Wat doe je met het restsubstraat?


Lesideeen

De 60 lespakketten die we in schooljaar 2020 – 2021 aan Utrechtse scholen beschikbaar hebben kunnen stellen zijn mogelijk gemaakt door Utrecht Natuurlijk en Utrecht4GlobalGoals. Meer weten over wat zij doen? Kijk op hun website!

De 50 lespakketten die we in schooljaar 2021 – 2022 en 2022 – 2023 beschikbaar hebben voor scholen in Provincie Utrecht zijn mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit LEADER Utrecht-Oost van Provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsvernieuwing. Meer weten over hun projecten? Kijk op hun website: www.leaderutrechtoost.nl/projecten

In de verschillende lesideeën worden filmpjes gebruikt voor opdrachten en achtergrond informatie. Voor de clickbare links naar de filmpjes kijk hier.

Wij zoeken basisschoolklassen en middelbareschool klassen die aan de slag willen met het kweken van oesterzwammen op het koffiedik van de school én willen nadenken over een toepassing voor het restsubstraat wat je daarna overhoudt. We hebben voor 50 klassen een gratis lespakket beschikbaar. Mail naar martha@fungifactory.nl en vermeld (1) op welke school je lesgeeft, (2) voor welke groep of niveau het is en (3) wanneer je met het lespakket aan de slag zou willen.

In samenwerking met Utrecht Natuurlijk en Utrecht4GlobalGoals en met financiële steun van Provincie Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling via LEADER Utrecht-Oost hebben wij lesideeën bij de growkit ontwikkeld. Onze growkit is een kweekset die geschikt is om oesterzwammen te kweken op je eigen koffiedik. In het lespakket zit:

 • 4 kweeksets om oesterzwammen te kweken op het koffiedik van de school
 • een kweekinstructie voor docenten
 • Les over het restsubstraat
 • 5 lesideeën over:
  • Circulaire economie: wat is het en hoe ziet een circulaire toekomst eruit?
  • Lokale voedselproductie: wat is het en waarom is het duurzaam?
  • Schimmels: waarom zijn ze belangrijk?
  • Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s): wat zijn ze?
  • Duurzame stad: welke aspecten zitten er in en hoe draagt Fungi Factory hieraan bij?

De les over het restsubstraat leidt ertoe dat leerlingen in groepjes van 4 gaan nadenken over toepassingen van het restsubstraat wat er overblijft na de kweek. Je stuurt de ideeën van je klas in naar ons, en wij kiezen richting het einde van het schooljaar het winnende idee. Dat groepjes wint een excursie naar ons bedrijf. Ze krijg een rondleiding door ons circulaire bedrijf en onze paddenstoelenkwekerij. En alle klassen die ideeën insturen krijgen een leuk bedank pakket voor deelname.

De lesideeën bieden aanknopingspunten om een korte les over een onderwerp te geven. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je aan een bepaalde les wil besteden en welke lessen je wil doen. De lesideeën zijn losstaand en hebben geen volgorde. Daarnaast bieden de 4 kweeksets de mogelijkheid voor leerlingen om onderzoekend te leren hoe het kweken van paddenstoelen op koffiedik werkt. Ze kunnen hierbij veel zelf doen.

De lesideeën zijn ontwikkeld voor de bovenbouw van de basisschool & onderbouw middelbare school. We zijn ook bezig met het doorontwikkelen van lesmateriaal bij de kweeksets voor bovenbouw middelbare scholen. Ben je docent en heb je een wens of idee voor lesmateriaal over een bepaald onderwerp, laat het ons weten! Mail je wens of idee naar martha@fungifactory.nl.